UN ANY MÉS, GRAN PELEGRINATGE


EMOCIONANT,  GENIAL, MERAVELLÓS....


... Molts son els qualificatius per descriure aquest 49è Pelegrinatge que va finalitzar aquest 15 de juny amb l’arribada dels 720 pelegrins a les respectives destinacions.

Tota una sèrie de vivències, anècdotes, actes, que s’han viscut durant els dies que ha durat el Pelegrinatge. El temps ha acompanyat i s’han pogut fer tots els actes previstos

   Amb el núvol en que estem tots poques hores i dies després d’haver tornat ja es pensa en el proper, en el que serà un moment especial, i és que al 2017 celebrarem els 50 ANYS.  Quantes anècdotes, vivències, i sobretot gent que ha passat per l’hospitalitat, i que un dia han decidit provar això de peregrinar a Lourdes


   El pelegrinatge començava amb el viatge cap a Lurdes. Retrobaments, i moltes cares noves que donaven un aire fresc a la peregrinació. Viatge plàcid, i només arribar a Lurdes, pregària de benvinguda a la Gruta per part dels malalts i el personal de servei que viatjava amb ells, des de la terrassa de l’Accueil. D’aquesta manera, tota aquesta gent podia tenir un primer contacte amb la gruta abans del dia que s’hi va fer la Missa. Al vespre, missa de benvinguda per engegar aquest pelegrinatge, i estrena de la nova directora del Cor en un pelegrinatge. Les cançons, les ganes amb les que cantaven i l’alegria, varen agradar molt


   L’endemà, es començava amb una de les novetats d’enguany, el Pas per la Porta Santa de la Misericòrdia, instal·lada a l’entrada del santuari, primera parada d’aquest Jubileu de la Misericòrdia.  Seguidament, Missa internacional a la sempre meravellosa i imponent basílica subterrànea de Pius X.  En sortint, “uno, dos, tres, no se muevan por favor!!!”, la foto general que quedarà com a record d’aquest Pelegrinatge. Arriba el moment de dinar, i els joves ja posaven la primera animació al pelegrinatge amb la benedicció de taula a la gent que estaven a l’Accueil.

   A la tarda, viacrucis de Pelegrins a Santa Bernadette, i seguidament, una descoberta de Lourdes i els llocs més emblemàtics, dirigida al personal de servei de primer any.

   Cap a sopar i després processó de torxes, un dels moments esperats de cada pelegrinatge viscut amb molta fe i pregària, amb les torxes cap al cel i posant-nos la pell de gallina en sentir el Virolai per part del cor de l’Hospitalitat.  Havia passat un dia!!!


  L’endemà, amb poques hores dormides, un altre dels moments esperats, missa a la gruta en català presidida pel bisbe de Vic Mons. Romà Casanova i pels preveres que ens acompanyaven. El Cor de l’Hospitalitat hi va posar els cants.

  En acabat, un dels actes més sentits i amb més FE de tot el pelegrinatge, la Passada per la Gruta. Tocar la roca humida amb el palmell de la mà, depositant les pregàries i esperançes de cadascú. És un moment únic.

I tot seguit, piscolabis per tothom davant l’Accueil. Moment per compartir entre tots, i moment per acabar trobant a persones que potser fa un any que no es veuen.

  A la tarda, acte penitencial i després tots preparats per l’altra gran processó del Pelegrinatge, la Processó dels Santíssim que acaba a la Basílica de Pius X. Aquest cop però, per culpa del mal temps, es va fer tot directament a l’interior.

   Al vespre, un acte que va prenent força i agrada, la Vetlla de Pregària per part dels joves amb una dinàmica sobre la distància que separa a les persones refugiades d’un mateix. Mitjançant textos sobre injustícies, s’anaven fent nussos a una corda, la qual al final els dos caps quedaven molt aprop, demostrant que la distància entre un mateix i un refugiat és menys de la que ens pensem.  Les pregàries espontànies que varen surgir després varen ser fantàstiques i tots vam viure uns moments de pregària i reflexió molt bonics.


  El dimarts, darrer dia d’estada a Lurdes, s’iniciava amb el viacrucis a la Muntanya, per part del grup de Peregrins, els quals a més varen gaudir aquests dies d’altres activitats com la visita a la casa de Bernadette. Un viacrucis que va ser seguit per un gran nombre d’assistents.

Cap a mig matí, Missa de joves a l’Hemicicle de Santa Bernadette amb cançons de guitarra, reflexions i grans moments. El Cor de l’Hospitalitat i el grup de joves varen cantar conjuntament. Un moment especial fou l’entrega d’un diploma emés per el bisbe de Tarbes a Mn. Ramon Muntades per la feina feta a l’hospitalitat, així com un record a les persones que havien estat delegades del Bages i l’Anoia, i a l’ex-presidenta de l’Hospitalitat de Solsona, i l’ex-president de l’Hospitalitat de Vic. I per acabar, un dels moments que tothom espera, el record del pelegrinatge. Aquest any, xulíssim, fantàstic, el llibre de l’Editorial Mediterrània i il·lustrat per la Pilarín Bayès “Petita història de l’Hospitalitat de Lourdes”. Va agradar molt molt molt.

A la tarda, piscines pels que varen voler fer un bany en l’aigua de Lurdes i depositar les seves pregàries, i a continuació, gran acte lúdic per part dels joves amb la representació d’una cloenda de les olímpiades amb actuacions i gags que van fer passar una bona estona a tothom. I com a final, el tret d’engegada per anar fent el cuquet de cara al 50è Pelegrinatge, amb l’entrada dels 49 rètols dels pelegrinatges anteriors. Un moment molt emotiu.

  En acabat,el comiat a la Gruta des de l’altra banda del riu, posava punt i final a l’estada a Lurdes.


  L’endemà, retorn a casa amb l’arribada a les respectives destinacions i retrobament amb els familiars i amics. A Vic, els set autocars varen fer una rua pels carrers de la ciutat fent sonar els clàxons i  acompanyats de la Guàrdia Urbana, simulant les grans arribades amb tren d’anys anteriors.


  Gràcies a tots per participar-hi!! Gràcies al personal de servei per la seva entrega! Gràcies al personal mèdic per la seva dedicació i cura dels malalts! Gràcies al grup de Pelegrins per la seva participació i ajuda!! Gràcies al bisbe i capellans per les seves paraules! Gràcies al grup de Joves per el seu dinamisme, empenta i alegria!!!

I sobretot, gràcies als malalts per tantes coses positives que ens aporteu, lliçó de vida, i ganes de tornar a Lurdes un any més!! GRÀCIES A TOTS I FINS L’ANY VINENT!!! NO US HO PERDEU QUE VOLEM FER

UNA FESTA BEN GROSSA!!!!


  50È PELEGRINATGE A LURDES  - JUNY 2017